Skuleberget

Publicerat den

Skuleberget ligger vid orten Docksta i Ångermanland och har med åren vuxit fram som en stor turistattraktion för både de som bor på orten och de som besöker Höga Kusten för att njuta av dess härliga natur. De attraktioner som främst lockar är:

Höga KustenKungsgrottan: På 1600-talet hittade några rövare denna grotta och såg den som det perfekta utgångsläget för att sedan kunna plundra byarna omkring och de handelsresande som hade vägarna förbi. I alla fall säger sägnen detta även om några större belägg för det inte går att hitta. Det är även härifrån som grottan har fått sitt alternativa namn – rövargrottan.

I ordets rätta bemärkelse är det inte en grotta utan snarare en urgröpning i berget och består av smala stigar som går mellan stora klippblock.

Idag går det att besöka området och det är betydligt lättare att ta sig fram än på 1600-talet. Inte minst för att rövarna är borta och att både trappor och stegar är monterade för att underlätta för besökarna.

Linbanan: De som vill få en mäktig utsikt över en av Sveriges vackraste naturlandskap ska definitivt ta linbanan upp till toppen av Skuleberget. Den är 1100meter lång och tar drygt 15 minuter.

Kostnaden är (2014) 120kr för tur och retur. Det är även möjligt att enbart välja en enkel biljett vilket ger en vacker naturupplevelse på vägen ner när man får välja någon av de stigar som slingrar sig ner till bergets botten.

Rövarbyn: Med en viss inspiration av rövargrottan har rövarbyn skapats. Detta är ett lekområde för barnen där man roar sig på egen hand. Hoppa på studsmattor, kör trampbil, kryp i gångar eller klättra på de klätterställningar som finns. Här finns också många stora bänkar för de som vill äta sin medhavda matsäck.

Skidbacken: Vintertid är skidbacken välbesökt eftersom det är den största backen inom ett relativt stort område. Med en fallhöjd på 255m, fyra nedfarter och tre liftar blir ett besök ett ”måste” under vintermånaderna. Förutom klassiska pister finns även särskilda delar byggda för de som åker snowboard och självklart finns en barnbacke.

Kategorier Okategoriserade