Höga Kustenleden

Publicerat den Författare rnn.yqe.

Vill man verkligen uppleva världsarvet Höga Kusten finns det nog inget bättre sätt än att vandra Höga Kustenleden. Men se till att planera in ett par dagar för detta, för det kommer att ta sin tid och man vill nog stanna till allt emellanåt och bara beundra vyerna.

Höga Kustenleden sträcker sig 128 km från Hornöberget vid Ångermanälvens mynning till Varvsbergets topp som blickar ut över centrala Örnsköldsvik och är uppdelade i 13 olika etapper. Dessa varierar från lätt till krävande och är mellan 4 och 12 km lång. En riktigt upplevelse inkluderar så klart alla 13 etapperna, men har man begränsat med tid kan man läsa om var och en och hoppa in där man känner man skulle få den bästa upplevelsen och sedan vandra så många man hinner med. Under denna vandring kommer man att få kunna se bland annat Skuleskogens Nationalpark, Skulebergets Naturreservat och Balesuddens Naturreservat.

Packningen för Höga Kustenleden är inte något speciellt jämfört med andra vandringsleder. Faktum är att man kan packa något lättare här då man kommer få många möjligheter att fylla på både det ena och det andra. Detta är för att många etapper börjar, slutar eller tar en förbi platser där man kan köpa mat och andra förnödenheter.

På samma sätt kommer man kunna dra med sig mobilen och andra elektroniska prylar och få chansen att ladda dem allt emellanåt. Täckningen är också bra på många håll under vandringen, så vill man slappna av med att spela något spel online under en paus eller i lägret på slutet av dagen kommer man ofta ha möjlighet till detta också.

Varje etapp är också utlagd så det alltid finns minst en möjlighet att övernatta inomhus. Detta inkluderar både hotell och vandrarhem som stugbyar och raststugor. Föredrar man dock att övernatta i tält på sina vandringar kan man alltid göra detta istället.