Ta sig till Skuleberget och Skuleskogens nationalpark

Publicerat den Författare rnn.yqe.

Att ta sig till Skuleberget eller Skuleskogens nationalpark är knappast svårt då det ligger väldigt lägligt placerat vid E4:an. Men detta beror självfallet också på varifrån man utgår när man börjar sin resa.

Skuleberget och Skuleskogens nationalpark ligger på var sin sida av E4:an. Nationalparket ligger längst kusten och berget något längre in. Skuleberget ligger i Docksta i Kramfors kommun medan Skoleskogens nationalpark ligger både i Kramfors och Örnsköldsviks kommun.

Bästa utgångspukten för långväga resenärer kommer mest troligt vara Örnsköldsvik. Kommer man från södra Sverige är det nog enklast att flyga upp från Stockholm. Juli är den billigaste månaden att flyga denna sträcka, vilket passar perfekt för de som vill besöka platser som Skuleberget och Skuleskogens nationalpark.

Avståndet mellan Örnsköldsvik och Skuleberget är 35 km och det är som sagt väldigt enkelt att ta sig hit då berget och den intilliggande FriluftsByn ligger alldeles utmed vägen.

För att komma till Skuleskogens nationalpark har man några alternativ. Antingen tar man samma väg längst E4:an som till Skuleberget men svänger av några kilometer innan (om man kommer från Örnsköldsvik) för att komma till entré väst.

Alternativt åker man genom småorten Näske söder om Örnsköldsvik för att ta sig till den entré nord. Entré väst är mer lättillgänglig, men beroende på vad annars man har planerat kanske man befinner sig närmare entré nord.

Kommer man från söder, om man exempelvis utgått från Sundsvall är entré väst fortfarande den snabbaste att ta sig till. Det finns dock även en entré syd cirka 10 km från Docksta som man tar sig till genom att åka mot Käxed och sedan följer skyltningen och fortsätter nordöst.