Vintervandring i Höga Kusten

Publicerat den Författare rnn.yqe.

Att vandra i Höga Kusten är det perfekta sättet att uppleva denna fantastiska natur. Men till skillnad från vad många tror är det inte bara något man kan göra på sommarhalvåret. Vintervandring i Höga Kusten är också mycket populärt.

Har man aldrig vandrat på vintern tidigare finns det några tips att ta till hjärtat:

  • Välj ordentliga kläder. Satsa på kvalitetskläder från kända tillverkare. Följ också lager på lagerprincipen för att inte bara hålla värmen utan även skydda från vind och väder.
  • Duscha in på morgonen. När vi duschar försvinner en del av fettlagret på huden. Detta hjälper oss att hålla oss varm i kallt väder. Använd heller inte vattenbaserad hudkräm då även det kan påskynda nedkylning.
  • Undvik att bli blöt. Att bli blöt när det är minusgrader ute kommer snabbt resultera i nedkylning. Detta gäller även om för vårt eget svett, som tar med sig kroppsvärme när de avdunstar. Håll därför ett bekvämt tempo för att undvika att svettas allt för mycket.
  • Ta med varm dryck. Värma sig kan man göra på flera sätt, men en varm dryck hamnar högt upp på alla vintervandrares lista. En dryck med lite socker är dessutom en bra källa för lite snabb energi. Något att dricka är i överlag väldigt bra på vintervandring. Vi känner inte av törst på samma sätt som en sommarvandring, men vätskebehovet är fortfarande högt.

Ska man vandra i Höga Kusten på vintern är det två områden som bäst lämpar sig för denna aktivitet. Den första är Skuleskogens Nationalpark, som är utmärkt för längre turer. Men då gäller det att ta med egen matsäck. Alternativ kan man välja Skulebergets Naturreservat och avsluta med en fika eller lunch i Toppstugan.