Värdsarvet Höga Kusten

Publicerat den Författare Katarina

Ett världsarv är något som enligt UNESCO anses vara så viktigt att bevara för kommande mänsklighet att det får en speciell status – världsarv. I Sverige finns det idag 15 världsarv och Höga Kusten är ett av dessa. Detta på grund av dess unika natur som är kopplat till den relativt snabba landhöjning som skett efter den senaste inlandsisen. Höga Kusten har varit världsarv sedan år 2000.

Det som karakteriserar området är kontraster. Å ena sidan de höga och branta berg som skapar klippskrevor och grottor och å andra sidan det mer platta landskap som bjuds på ute på kvarken.

Fortfarande är landhöjningen ovanligt stor. Det innebär att landet höjs med ca 8-8,5mm per år. Med andra ord ökar landområdet kring Höga Kusten med hela en kvadratkilometer per år.

Höga kusten leden

Området som ingår i Höga Kusten lockar besökare från hela världen. Det är då främst dess ovanliga natur som lockar – vilket gjort att området även finns med på UNESCOS lista på världsarv.

De som tycker om att vandra kan med fördel välja en eller flera dagar på Höga Kusten leden. Här finns kortare leder som passar för de som enbart vill göra en dagsutflykt till de som hellre packar ryggsäcken full och beger sig ut på längre vandringar.

Sammanlagt är leden uppdelad i 13 olika långa etapper vilket ger en sträcka på hela 12,8 mil. De olika etapperna är inte bara olika långa utan även olika krävande. De mest krävande är definitivt etapp 7 och 8 som slingrar sig på och uppför det höga Skuleberget. Även den sträcka som slingrar sig mellan Käl och Näske anses vara något jobbigare men det är lätt mödan värt då man besöker Skulebergets nationalpark på vägen.

Arnäs Kyrka

Sverige har ett brett utbud av kyrkor med lång historia. För de som turistar på Höga Kusten och är i närheten av Arnäs är ett besök på Arnäs Kyrka en rekommendation. Kyrkan ritades av Pehr Hagmansson och var färdigställd 1784. En kyrka som verkligen speglar den empirstil som är klassiskt sent 1700-tal.

Något som många sammankopplar kyrkan med är de tre balmoralgranitblocken som är uppställda vid infarten till kyrkan. Dessa ska då symbolisera det mest fundamentala inom kristendomen – treenigheten.

När Arnäs Kyrka sedan helrenoverades 1998 gjordes detta på ett mycket smakfullt sätt. Den gamla känslan finns kvar samtidigt som den kompletterats med ett vackert konstverk av konstnären Åke Lagerborg.