Åk på klätteräventyr vid Skuleberget

Publicerat den Författare Katarina

Allt fler väljer bort sol- och badsemestern till förmån för mer äventyrliga resor. Är man intresserad av friluftsliv och sportiga aktiviteter i naturen har Sverige en hel del att erbjuda. Skuleberget i Ångermanland är ett exempel på en sådan destination. Berget själv utgör ett fantastisk tillfälle för klättring i en underbar omgivning. Men omnejden är överraskande mångsidig, vilket gör detta till ett idealiskt resmål för hela familjen.

Ur Skuleskogen reser sig berget och når ända upp till 295 meters höjd. Det räcker gott och väl för att få plats med en mängd leder för både vandring och klättring. Via Ferrata samlar fyra olika klätterleder, där bergsklättring i alla svårighetsgrader anordnas. Varken förkunskap eller egen utrustning krävs – det senare hyr du på plats, det förra får du sedan med dig till nästa gång. Vill man ta sig fram längs en mer vågrät väg kan man hälsa på i den sägenomspunna Kungsgrottan. Enligt vissa källor var detta en gång i tiden Skulerövarnas högkvarter. I den självaktiverade lekanläggningen Rövarbyn kan de allra minsta föra vidare sådana hejvilda traditioner utan att behöva bromsas i första taget. Lugnt och bekvämt blir det om man tar liften ända upp till Toppstugan. Här serveras både mumsig fika och en slående vacker utsikt.

Efter all den friska luften kan det vara skönt att få vila sig en stund. I anslutning till Skuleberget finns det stugor att hyra om man gärna förlänger friluftsupplevelsen några timmar till. För den som föredrar något lite mer ombonat erbjuder Örnsköldsvik flera bra hotell. Ett av de nyaste som ligger väldigt centralt är Elite.

Övernattar du i staden bör du också passa på att äta middag på Linnéa&Peter. Restaurangen har uppkallats efter de två grundarna, varav Linnéa har sina rötter i just Örnsköldsvik. Atmosfären tillåter både avslappnade besökare och dressade gäster, precis som menyn. Här hittar du enkla och avancerade rätter ur vad som sägs vara ett av Norrlands bästa kök.