Båtsemester i Höga Kustens skärgård

Publicerat den Författare Katarina

Det är många av oss som älskar att sitta på en båt och tuffa runt i våra skärgårdar. Sverige har över 200 000 öar som i de flesta fall är orörda och obebodda och som vi alla har rätt att besöka enligt allemansrätten. Något vi svenskar tar för givet, men som är något fantastiskt och helt unikt för våra utländska besökare.

När vi talar om skärgårdar tänker de flesta av oss på Stockholms skärgård och det är lätt att förstå: med över 30 000 gröna och natursköna öar direkt utanför huvudstaden är det här är en skärgård som har få motsvarigheter i världen. Men under högsäsong är Stockholms skärgård fylld med båtar och turister, det är svårt att hitta bryggplatser och att få ett bord på en uteservering kan handla om timmar av väntan – om du får tag på något alls.

Fler och fler som söker en mer avslappnad och genuin båtsemester börjar upptäcka Höga Kusten och att området inte bara bjuder på härliga upplevelser i stadskärnorna. Här hittar du ett vidunderligt landskap med höga berg och djupa dalar, urgamla skogar och en skärgård med öar som sticker upp som bergtoppar ur havet. Platser som är väl värda att besöka är exempelvis Ulvön, Skuleberget, Trysunda, Norrfällsviken, Skeppsmalen, Häggvik, Bönhamn. De flesta av öarna går att nå med skärgårdstrafik från Bjästa, Ullånger och Örnsköldsvik. Vill du istället åka i egen båt så är farvattnen mycket lättnavigerade på grund av att det finns få grund och djupen ofta ligger mellan 30-60 meter.

Mer ö-statistik hittar du i DN.